Eklezjologia w pismach Czesława S. Bartnika - Buczek, Jerzy (Teologia w Polsce, 2020)
W eklezjologii trzeba mieć świadomość, że Kościół jest tajemnicą wiary, wyłaniającą się z misterium zbawienia w Jezusie Chrystusie, że „jest społecznym sakramentem zbawienia, przedmiotem wiary, źródłem sakramentów partykularnych, środowiskiem przekazu objawienia, niszą życia łaski – indywidualnej i społecznej, a następnie formą liturgii (leitourgia), służby wzajemnej (diakonia) i świadectwa chrześcijańskiego (martyria), a wreszcie jest podmiotem religijności, moralności, prawa, duchowości i całej Bożej „filantropii” (Tt 3,4), czyli miłości do ludzi.