Ocena chrystologii scholastycznej w pismach G. Moiolego - Kwiatkowski, Bogusław (Teologia w Polsce, 2020)
Mediolański teolog Giovanni Moioli (1931-1984) należy do grona wybitnych znawców chrystologii. Myśl jego nie jest jednak szerzej znana w środowisku teologów polskich. Wśród kluczowych tematów związanych z jego myślą chrystologiczną warto zwrócić uwagę na krytyczne spojrzenie na chrystologię scholastyczną, przede wszystkim na hamartiocentryzm św. Anzelma. Stanowi ono preludium głównego zagadnienia poruszanego przez Moiolego, a mianowicie „chrystologii Jezusa”, albo „chrystologii wyjątkowości Jezusa”.