Funkcje i cechy Kościoła katolickiego tradycji bizantyjsko-ukraińskiej - analiza eklezjologiczna - Staroniak, Jarosław (Teologia w Polsce, 2020)
Rzeczywistość Kościoła greckokatolickiego tradycji bizantyjsko-ukraińskiej ukazuje jego zakorzenienie w łonie Kościoła Powszechnego. Współwystępuje ono ze specyficznymi cechami przynależnymi wschodnim Kościołom katolickim, tworzącymi ich tożsamość eklezjalną. Do tych cech możemy zaliczyć następujące: podkreślenie partykularności, komunijności i eklezjologii eucharystycznej oraz współoddziaływanie tradycji cesarskiej i monastycznej, z przewagą monastycznej duchowości i bogactwem życia liturgicznego. Istotnymi cechami Kościołów greckokatolickich były i są: szeroko rozumiany kult męczeństwa i jego praktykowanie, a także posłannictwo do konkretnych narodów i społeczności.