Co znaczy: teologiem być? Teologiem wybitnym? - Łukaszuk, Tadeusz (Teologia w Polsce, 2020)
Dobry teolog wie, że prawdy wiary uczestniczą w głębi tajemnicy Bożego życia i Bożych planów zbawczych, toteż ich całkowite i ostateczne przeniknięcie przekracza granice ludzkich możliwości poznawczych.