O tekście Koronki do Miłosierdzia Bożego - Bartnik, Czesław (Teologia w Polsce, 2020)
Autor wyraża obawę, że w obecnym tekście sformułowanie o ofiarowaniu Bogu „Ciała i Krwi, Duszy i... Bóstwa Syna Bożego” sugeruje błędną myśl o jakimś ofiarowywaniu „Boga Bogu”, albo – co gorsza – „jednego Bóstwa drugiemu Bóstwu”, gdy tymczasem Bóstwo Syna i Ojca jest jedno i to samo. Różnią się natomiast Osoby Boże. A więc należy zamiast ofiarowania „Bóstwa” ofiarować Osobie Ojca „Osobę” Syna Bożego.