Kwestia Filioque w doktrynalnym dialogu katolicko-prawosławnym - Bujak, Janusz (Teologia w Polsce, 2020)
Pochodzenie Ducha Świętego od Ojca i Syna – łac. Filioque – i włączenie tego sformułowania do Credo nicejsko-konstantynopolitańskiego uznaje się za największą – obok prymatu papieża – przeszkodę na drodze do jedności katolicko-prawosławnej. Celem artykułu jest wskazanie na zgodności i różnice w pojmowaniu pochodzenia Ducha Świętego w Tradycji wschodniej i zachodniej oraz perspektywy rozwiązania problemu w oparciu o dokument Papieskiej Rady ds. Popierania Jedności Chrześcijan z 8 września 1995 oraz dokument dialogu katolicko-prawosławnego ze Stanów Zjednoczonych z 25 października 2003 roku.