Teologiczne aspekty odnowionej liturgii sakramentu pokuty - Matuszyński, Józef (Teologia w Polsce, 2020)
Grzech zadaje ranę nie tylko pojedynczej osobie, ale całej wspólnocie Kościoła, dlatego wierny ma obowiązek pojednać się najpierw z Kościołem, a dopiero potem prosić o przebaczenie sakramentalne w indywidualnej spowiedzi. W odpowiedzi na potrzebę uwydatnienia i przeżycia aspektu wspólnotowego spowiedzi św. odnowione obrzędy pokuty uwzględniają bardzo bogaty wybór czytań biblijnych, a także osiem wzorów nabożeństw pokutnych: dwa z uwzględnieniem roku liturgicznego, trzy dotyczące tematyki nawrócenia oraz po jednym dla dzieci, młodzieży i chorych.