Jubileuszowa wizyta patriarchy Bartłomieja I na Ukrainie - Moskałyk, Jarosław (Teologia w Polsce, 2020)
„Konstantynopolitański Kościół-Matka cierpi wspólnie z córką Kościołem ukraińskim z powodu niebezpiecznych podziałów... Dlatego jesteśmy zmuszeni zaproszeniem (prosklesis) do możliwie szybkiego pokonania podziału, który był wynikiem złożoności naszego czasu”.