Personalizm w teologii. Przyczynek do metody teologicznej - Barth, Grzegorz (Teologia w Polsce, 2020)
Zastosowanie metody personalistycznej sprawia, że refleksja teologiczna zyskuje nowe wartości poznawcze i werytatywne. To osoba te wartości syntetyzuje i porządkuje, ponieważ jest jej właściwa wszelka otwartość na byt, poznawczość i twórczość. Osoba stanowi podstawowy wzorzec czynności polegający na przezwyciężeniu opozycji obiectum – subiectum. Dzięki temu udaje się przezwyciężyć w teologii dualizm myśli i rzeczy, rozumu i miłości, łaski i świata doczesnego, natury i historii.