Człowiek Chrystusowy w myśli antropologicznej Erica Lionela Mascalla - Kupczak, Piotr (Teologia w Polsce, 2020)
Mascall wskazuje na otwartość natury ludzkiej, jej ontologiczną nienaruszalną więź z Bogiem, a także jej wyniesienie przez fakt Wcielenia na stałe do porządku nadprzyrodzonego. Natura człowieka przechodzi w „nadnaturę” i dzieje się to za sprawą Chrystusa, jego odkupieńczego dzieła, które jednoczy z Bogiem. Wcielenie Chrystusa w ludzką naturę jest podstawą, aby człowiek mógł wcielać się w Chrystusa, czyli stawać się „chrystokształtnym”, człowiekiem Chrystusowym.