Szkic rozwiązania problemu współistnienia nieustającego piekła i wiecznej miłości Boga - Jaros, Dariusz (Teologia w Polsce, 2020)
Ukazujące się nowe podręczniki teologiczne i wiele różnych publikacji popularyzujących teologię, przypominają wciąż aktualne pytania eschatologiczne. Jak pogodzić ze sobą prawdę o nieustającej miłości Boga z dogmatem o istnieniu wiecznego piekła? Czy trwanie wiecznej gehenny nie jest porażką Boga? Czy Chrystusowe zapowiedzi dualistycznego zakończenia sądu: „I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego” (Mt 25,46) nie są sprzeczne z innymi tekstami biblijnymi o zbawieniu w Chrystusie obejmującym wszystkich, np. takie jak to, że na końcu Bóg będzie „wszystkim we wszystkich” (1 Kor 15,28)? Czy wobec tego musimy przyjąć gehennę tylko czasową i tym samym zapomnieć znaczenie tak wielu słów biblijnych i nauczania wielowiekowej tradycji Kościoła? Czy odrzucając prawdę o piekle i przyjmując w to miejsce tylko czyściec, mamy być w sprzeczności także z aktualną nauką Kościoła? Te i wiele innych pytań nurtuje wierzących w Polsce i za granicą, zarówno laików jak i wytrawnych teologów.