Piekło? Tragiczna możliwość - Witko, Krzysztof (Teologia w Polsce, 2020)
Piekło nie jest więc Bożą karą, lecz tworem człowieka. Bóg nie uczynił piekła. Piekło powstaje, gdy miłość zostaje całkowicie odrzucona, odepchnięta. Nasze ziemskie doświadczenie pozwala nam mieć pewne wyobrażenie o tym, czym może być piekło. Piekło jest już na ziemi – wszędzie tam, gdzie biorą górę nienawiść, egoizm, gwałt, niesprawiedliwość i potęga pieniądza. Jest nim życie bez miłości, agresywna rywalizacja, prawo silniejszego, pogarda dla drugiego. Jest nim zamknięcie się w samotności i egoizmie wbrew wspólnotowej naturze człowieka.