Doświadczenie wiary a teologia. Próba wstępnej systematyzacji problematyki - Strzelczyk, Grzegorz (Teologia w Polsce, 2020)
Cokolwiek przyniosą trwające i przyszłe badania metodologiczne, usiłujące zgłębić różne aspekty relacji doświadczenie wiary – teologia, można uznać już za wielkie osiągnięcie teologii XX wieku żywe przypomnienie, że teologia musi pozostawać w dynamicznym związku z żywym doświadczeniem wierzących. Zmartwychwstały Chrystus nie jest sprawą przeszłości: w Duchu Świętym jest wciąż obecny w Kościele, Jego działanie przedłuża się w sakramentach. Oznacza to, że chrześcijaństwo stanowi przestrzeń żywego, wciąż odnawiającego się doświadczenia tegoż Chrystusa, doświadczenia dokonującego się tu i teraz, w okolicznościach, jakie przynoszą toczące się dzieje świata.