Ku historiologii personalistycznej - Kowalczyk, Mirosław (Teologia w Polsce, 2020)
Teologia historii jest wyższą syntezą historii świeckiej, czy filozofii historii doczesnej oraz historii zbawienia, czyli teologii historii zbawienia. Rozróżnia się dwie płaszczyzny: doczesną i teologiczną. Nie mieszają się one ze sobą, ani nie utożsamiają się, lecz niejako spotykają się w nadsyntezie, którą daje osoba ludzka, osoba uczonego. Łatwo zauważyć, że zachodzi tu pewna analogia chrystologiczna, a mianowicie: dwie natury w jednej osobie.