Nasza egzystencja w osobie Chrystusa - Fac, Waldemar (Teologia w Polsce, 2020)
W artykule podniesiona jest wielka prawda objawiona z zakresu personalistycznej teologii historii, że jako wierzący żyjemy w Osobie Jezusa Chrystusa, jesteśmy nowym stworzeniem i antycypujemy zarazem całą eschatologię, gdyż Jezus Chrystus jest „Tym, Który był, Który jest i Który przychodzi” (Ap 1,8; 4,8). Jak cała rzeczywistość, tak i my zmierzamy przede wszystkim ku Chrystusowi jako Temu, Który przychodzi, jako osobowej Omedze świata: „Ja, gdy zostanę podwyższony, wszystko przyciągnę do siebie” (J 12,32. Por. Ap 22,13; Ef 1,10).