Defekty interpretacyjne w pracy o nieprawidłowościach liturgicznych - Królikowski, Janusz (Teologia w Polsce, 2023)
W niniejszym artykule ustosunkowujemy się krytycznie do niektórych tez i analiz Dawida Mielnika zawartych w jego książce: De defectibus od Mszału Piusa V do Mszału Jana XXIII. Pomiędzy wiernością i zmianą (Lublin 2022). Autor książki analizuje rubryki, które zostały ogłoszone w Mszale Piusa V, a potem przechodziły rozmaite modyfikacje, aż do Mszału Jana XXIII (1962). Następnie zestawia przeprowadzoną analizę z Mszałem Pawła VI, w którym opuszczono przepisy dotyczące niewłaściwości w celebracji Mszy Świętej, oceniając ten fakt bardzo krytycznie. W swojej jednostronnej ocenie D. Mielenik pomija jednak wiele istotnych zagadnień historycznych i teologicznych, które nie pozwalają na sformułowanie tak jednoznacznie negatywnych sądów. W niektórych przypadkach popełnia także znaczące błędy teologiczne.