Maryja jako Matka niepełnosprawnych - Bachanek, Grzegorz (Teologia w Polsce, 2020)
Zamierzeniem autora artykułu jest ukazanie Maryi jako Tej, która stanowi istotne oparcie dla osób niepełnosprawnych, pomaga im przezwyciężyć poczucie beznadziejności, przełamać osamotnienie, podjąć zmagania o życie wieczne. Patrząc na Maryję, możemy dostrzec sens życia niezamykający się w pełnej sukcesów działalności zawodowej. W osiągnięciu tego celu ma pomóc spojrzenie na inspirowane wiarą chrześcijańską przejawy polskiej myśli od XIX do początku XXI wieku, takie jak podręczniki mariologii, artykuły teologiczne, kazania, homilie, rozważania, świadectwa świętych czy wybitne dzieła literatury. Rzecz jasna, praca nie rości sobie pretensji do uwzględnienia wszystkich źródeł z tego okresu. Chodzi w niej o pokazanie głównych elementów podejmowanej problematyki.