Teologia i co dalej? Życiowy rachunek teologicznego sumienia - Szymik, Jerzy (Teologia w Polsce, 2020)
Wykład wygłoszony 17 marca 2018 r. podczas zjazdu absolwentów Wydziału Teologicznego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz 10 czerwca 2018 r. podczas obchodów stulecia Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II w Lublinie dla uczestników seminarium naukowego prowadzonego przeze mnie w latach 1992–2008 w Katedrze Chrystologii Instytutu Teologii Dogmatycznej KUL. Tekst przeredagowany i uzupełniony na potrzeby niniejszej publikacji.