Istota Kościoła według Josepha Ratzingera - Góźdź, Krzysztof (Teologia w Polsce, 2020)
Kościół jest ludem Bożym, który żyje Ciałem Chrystusa i w celebrowaniu Eucharystii sam staje się Ciałem Chrystusa.