Charakterystyka polskich sanktuariów maryjnych z koronowanymi obrazami i figurami Matki Bożej w Polsce w drugiej połowie XX wieku w aspekcie geograficznym - Staniek, Krzysztof (Teologia w Polsce, 2020)
Artykuł charakteryzuje sanktuaria maryjne w Polsce z koronowanymi obrazami i figurami Matki Bożej w drugiej połowie XX wieku. Treść punktu pierwszego jest geograficzną panoramą sanktuariów maryjnych, rozmieszczonych w poszczególnych regionach kraju. Wskazuje na ich zagęszczenie w Małopolsce i Wielkopolsce. Przesłanie poszczególnych sanktuariów maryjnych, o którym decyduje treść wizerunków maryjnych, tytuł obrazu, tradycja i historia sanktuarium, przybliża punkt drugi artykułu. W ostatniej części został poddany analizie czas koronacji. Zwraca uwagę duża ilość koronacji w czasie obchodów tysiąclecia chrztu Polski i w podczas pielgrzymek do Polski Jana Pawła II.