"Nie nawrócili się, ażebym ich uzdrowił" (J 12.40). Teologiczne aspekty modlitwy o uzdrowienie międzypokoleniowe - Nawracała, Tomasz (Teologia w Polsce, 2020)
Modlitwa o tak zwane uzdrowienie międzypokoleniowe jest zjawiskiem powszechnym w Kościele. W wielu miejscach świata ludzie przybywają na takie modlitwy, aby szukać wsparcia i uleczenia z ran zadanych przez przodków. Niniejszy artykuł pragnie wskazać trudności wynikające z samej formy takiej modlitwy oraz teologiczne problemy wynikające z nauczania i tradycji Magisterium Kościoła.