Przekraczanie siebie fundamentlną kategorią antropologii Karola Wojtyły - Jana Pawła II - Zboralska, Maria (Teologia w Polsce, 2020)
Spełnienie człowieka nie dokonuje się ani w egoistycznym zamknięciu odwracającym się od drugiego człowieka i od Boga, ani tylko w stosunkach międzyludzkich z zanegowaniem wymiaru wertykalnego i własnej dojrzałości osobowej, ani nawet w wyłącznej więzi z Bogiem, która nie przenosiłaby się na relację do innych ludzi i do siebie samego. W tym sensie można powtórzyć za K. Wojtyłą, że „transcendencja [...] jest poniekąd drugim imieniem osoby”.