Osobowy wymiar prawdy - Szulc, Miłosz (Teologia w Polsce, 2020)
Prawda jest tą przestrzenią, która – jeśli poprawnie zrozumiana – naturalnie jednoczy ludzi wszystkich kultur i mentalności. Ów cel komunijny może być dostrzeżony wówczas, gdy jej niezmienną ontyczną obiektywność zinterpretuje się w kluczu personalnym, uwzględniając jej przebogate właściwości osobowe, jak dialogiczność, holizm czy dynamiczność, wynikające m.in. z zapodmiotowania w świecie. Ostatecznie, prawdą jest Wcielony, który objawia się na różne sposoby i którego autentyczne poznanie wymaga określonych osobowych reguł.