Personalistyczne podstawy humanizmu chrześcijańskiego. Zarys problematyki - Parzych-Blakiewicz, Katarzyna (Teologia w Polsce, 2020)
Humanizm chrześcijański określa postawę poznawczą i praktyczną. Istotne jest tu zwrócenie uwagi na zrównoważenie twórczości kulturowej ze wspólnotową. Przeakcentowanie jednego wymiaru wprowadza dysproporcje w relacje społeczne i kulturowe, powodując zagubienie w nadmiarze jednego oraz szkody z powodu deficytu drugiego. W tym zakresie humanizm chrześcijański jawi się jako postawa badawcza w odniesieniu do dynamiki przemian w strukturach społecznych i gospodarczych.