Rady ewangeliczne we Wspólnocie Taizé - Szukalski, Wojciech (Teologia w Polsce, 2020)
Taizé, snując refleksję nad aktualną sytuacją, która charakteryzuje się podziałami społecznymi, a w wymiarze indywidulnym zbytnim wyeksponowaniem efektywności i konsumpcji, wychodzi do świata z propozycją życia wewnętrznego. Człowiek żyjący bowiem zgodnie ze wzorem ukazanym w Jezusie Chrystusie może doświadczyć, że rady ewangeliczne czynią go wolnym na zasadzie uczestnictwa w wolności dzieci Bożych. We współczesnym świecie, który spragniony jest nadal nie tyle nauczycieli, ile świadków, życie w prawdziwym ubóstwie, czystości i posłuszeństwie skłania ku Bogu i Kościołowi.