Pojednanie i sprawiedliwość - Naab, Erich (Teologia w Polsce, 2020)
Bóg ustanowił Jezusa w Jego przelaniu krwi przebłaganiem, dowodem na sprawiedliwość Bożą. Podmiotem jest Bóg. Sprawiedliwość Boża ukazuje się, gdy Bóg udowadnia ją w Jezusie. Paweł jest więc zdania, że w tym wydarzeniu Boga wyraża się niepojęta miłość człowieka (a nie sprawiedliwość sędziego, który osądza sprawę). Jest to przekonanie wiary, że krzyż jako objawienie sprawiedliwości Bożej jest ostatecznym uniwersalnym ustanowionym przez Boga zbawieniem.