Współczesne zadania teologii. Wizja J. Ratzingera / Benedykta XVI - Szymik, Jerzy (Teologia w Polsce, 2020)
„Szansą dla teologii i dla uniwersytetu, prawdziwym pożytkiem dla obu stron jest pamięć teologii o tym, że mieszka ona nie tylko w domu nauki i tym samym posiada potencjał pozanaukowy – jako scientia sui generis. Jest wiedzą duchową, żyje kontekstem Kościoła, jego pastoralnym, ewangelizacyjnym oddechem.”