Fragmentaryzacja nadziei w kulturze ponowoczesnej - Kwiatkowski, Bogusław (Teologia w Polsce, 2020)
Czym jest kultura postmodernizmu, która wywiera coraz większy wpływ na myślenie i postępowanie człowieka? Jak jej treści przekładają się na perspektywę nadziei i na czym polega fragmentaryzacja, będąca efektem myśli postmodernistycznej? Na te pytania próbuje odpowiedzieć ten artykuł. Analizując poszczególne elementy zagadnienia, stara się też postawić kwestię perspektyw, wobec których staje świat ponowoczesny. Czy fragmentaryzacja wszystkich idei i wartości jest ostatnim etapem przemian dokonujących się w świadomości człowieka?