Cierpiętliwy Bóg nadziei Jürgena Moltmanna. Kontekst - problematyka - perspektywy - Naumowicz, Cezary (Teologia w Polsce, 2020)
Temat cierpienia Boga wystąpił w teologii chrześcijańskiej ostatnich lat z nową siłą. Jednym z najważniejszych protagonistów jest tutaj teolog nadziei Jürgen Moltmann. W swojej trynitarnej teologii krzyża mówi on o cierpieniu Boga i w Bogu. Jego rozważania odbijają się szerokim echem w uniwersum teologicznym, wzbudzając dyskusję i zachęcając do dalszych badań i refleksji.