Niepokalane Poczęcie Maryi jako problem teologiczny w okresie scholastyki - Drzyżdżyk, Szymon (Teologia w Polsce, 2020)
Dogmat o Niepokalanym Poczęciu NMP wiązał się bardzo ściśle z wypracowaniem przez teologów takich pojęć jak ustrzeżenie – praeservatio oraz odkupienie zachowawcze – praeredemptio. Wraz ze stopniowym przenikaniem święta Poczęcia Maryi ze Wschodu na Zachód, teologowie podjęli refleksję na temat jego przedmiotu. Zasadniczą kwestią przed jaką stanęła teologia aby właściwie zinterpretować to zagadnienie było nauczanie o powszechności grzechu pierworodnego, a co za tym idzie o powszechnej potrzebie odkupienia. Problem stanowiła także ówczesna antropologia, według której człowiek miał otrzymywać duszę po upływie pewnego czasu od poczęcia.