Populacja piekła - Dulles, Avery (Teologia w Polsce, 2020)
Jeżeli znalibyśmy Boży scenariusz, w którym właściwie każdy skazany zostaje potępiony, wówczas wiedza taka rodziłaby w nas pokusę popadania w rozpacz. Jeżeli mielibyśmy pewność, że wszyscy, lub prawie wszyscy dostępują zbawienia, wówczas coś takiego mogłoby rodzić w nas postawę arogancji. Jeżeli wiedzielibyśmy, że tylko jakaś część ludzkości, powiedzmy, pięćdziesiąt procent dostępuje zbawienia, wówczas moglibyśmy popaść w niezdrową rywalizację.