Rozum i wiara potrzebują się wzajemnie [wywiad] - Salij, Jacek (Teologia w Polsce, 2020)
Kwestionowanie boskości Chrystusa na drodze intelektualnych dociekań wpisuje się w nurt tzw. teologii liberalnej, która programowo odcina się od wiary. Choć to dziwne, już od dwóch wieków rozwija się ona na wydziałach teologicznych, zwłaszcza protestanckich, ale również katolickich, i położyła ogromne „zasługi” w dziele dechrystianizowania Europy. Tekst stanowi przedruk wywiadu Bogumiła Łozińskiego z ojcem profesorem Jackiem Salijem. Wywiad pierwotnie ukazał się w "Dzienniku" 9-10.02.2008, s. 14-15.