Uniwersytety katolickie i wydziały nauk kościelnych we współczesnym kontekście kulturowym - Rychlicki, Czesław (Teologia w Polsce, 2020)
„Ewangelizacyjna misja Kościoła zmierza do tego, by cała kultura ludzka była przeniknięta Ewangelią, ponieważ zbawcze Orędzie Chrystusa nie jest związane wyłącznie z określoną kulturą, ale skierowane jest do wszystkich kultur. W tym zadaniu powinni uczestniczyć także kościelne instytuty naukowo-badawcze, które zajmują się wprost Objawieniem chrześcijańskim oraz te dyscypliny naukowe, które są z nim związane” (Por. Paweł VI, Evangelii nuntiandi, n. 19-20; Jan Paweł II, Sapientia christiana, Wstęp I).