Ku historiologii personalistycznej - Kowalczyk, Mirosław (Teologia w Polsce, 2020)
Autorytet naukowy z dziedziny teologii historii Czesław S. Bartnik z KUL JP II wprowadził na teren teologii pojęcie „historiologii”. Wyróżnia ono trzy poziomy nauk: historiografię, filozofię historii oraz teologię historii. Poniższy artykuł omawia owe trzy poziomy nauk o historii, akcentując aspekty personalistyczny, najbardziej właściwy i charakterystyczny dla szkoły lubelskiej.