Teologia w Polsce. Tożsamość, intuicje, perspektywy - Szymik, Jerzy (Teologia w Polsce, 2020)
„Nowe dociekania” oraz „szukanie bardziej odpowiednich sposobów podawania doktryny współczesnym” stały się zasadniczymi siłami napędowymi i wektorami rozwoju teologii w ostatnich dekadach dwudziestego stulecia i na początku nowego. W oryginalny i, by tak rzec, „płodny” sposób zasada ta realizuje się w Polsce – powstające w ostatnich latach wydziały teologiczne w ramach państwowych uniwersytetów są tego zjawiska owocem.