Ku całościowej wizji osoby ludzkiej. Metodologiczne założenia personalizmu integralnego - Barth, Grzegorz (Teologia w Polsce, 2020)
Przed człowiekiem stoi doniosłe zadanie, aby doświadczenie Boga przeżywał przez wysiłek zrealizowania siebie, realizacji swojej istoty jako „projektu”, którego twórcą jest sam Bóg. Sam Bóg objawia także to wszystko, co o człowieku oraz jego egzystencji mówi „wydarzenie” Chrystusa. Personalizm koncentruje się więc na Jego osobie jako najdoskonalszym obrazie Boga (Por. Hbr 3,1; Kol 1,15) i człowieka, znaku przybliżającym równocześnie prawdę o Bogu i o człowieku w sposób jedyny i niepowtarzalny.