Droga cierpiącego ku nadziei - Kunka, Sławomir (Teologia w Polsce, 2020)
Chrystus dokonuje pojednania naszego „ja-cierpiący” z „ja-mający nadzieję” tak, jak w sobie „pojednał” Życie i śmierć, Miłość i cierpienie. Jego Zmartwychwstanie, „powrót do domu Ojca” i dar Ducha Świętego są dla nas rzeczywistością, która prawdziwie oddziałuje na nasze życie. Naśladując Chrystusa w Jego miłości do Ojca i braci, pozwalamy Mu dokonać pojednania w nas naszego cierpienia i nadziei.