Los zbawczy dzieci zmarłych bez chrztu - Bartnik, Czesław (Teologia w Polsce, 2020)
Czy jest to możliwe, aby te dzieci, które umarły bez Chrztu zostały zbawione, podczas gdy nauka Kościoła domaga się konieczności tego sakramentu do otrzymania zbawienia? Może należy raczej mówić o innych formach lub drogach zbawienia (=limbus)? Dlaczego Kościół nigdy nie wypowiedział się w sposób definitywny o tej prawdzie?