Ku definicji osoby - Bartnik, Czesław (Teologia w Polsce, 2020)
Osoba jest to byt duchowo-somatyczny, samoistny, indywidualizujący się i kulminujący w jaźni i spełniający się przez pełną korelację z innymi, światem, a przede wszystkim z Bogiem. Osobę społeczną można okrelić jako psycho-somatyczną subsystencję społeczną osób w postaci relatywnego wspólnego „ja”/„my” – psycho-somatica subsistentia communionis personarum in forma communis „ego”/„nos”.