Wolność i posłuszeństwo a sprawa reformy Kościoła - Góźdź, Krzysztof (Teologia w Polsce, 2020)
Zasadniczą rolę w podejmowanej problematyce reformy Kościoła odgrywa kategoria wolności. Myli się tu wolność ewangeliczną z wolnością demokratycznych swobód. Jeżeli człowiek Kościoła uskarża się na brak wolności, mówiąc o: „dysponowaniu całym człowiekiem”, „spędzaniem życia w zamkniętych społecznościach”, gdzie „duchowny staje się własnością instytucji” – to widać, że ów „reformator” nie bardzo rozumie, czym jest naprawdę wolność eklezjalna.