Czy wiara może uzdrowić rozum? Fides et ratio o wzajemnych relacjach teologii i filozofii - Bujak, Janusz (Teologia w Polsce, 2020)
Współczesny człowiek coraz częściej zdaje sobie sprawę z tego, że nie widać alternatywy wobec myśli która ma swe źródło w tradycji greckiej i chrześcijańsko-średniowiecznej, należy ją przyjąć, jeśli chce się uratować rozum jako taki, a wraz z nim żywotność społeczeństwa, wolność, godność osoby i możliwość rządzenia narodami.