Przyczyny współczesnego kryzysu praktyki sakramentu pokuty - Matuszyński, Józef (Teologia w Polsce, 2020)
Współczesne badania naukowe, prowadzone w dziedzinach teologicznych i im pokrewnych, wskazują na wiele zagrożeń wiary i moralności chrześcijanina. Pochodzące z rozmaitych źródeł zagrożenia, bezpośrednio czy też pośrednio, wpływają na kształtowanie postaw moralnych wiernych. Udostępnienie osiągnięć technicznych ogółowi społeczeństwa i podniesienie poziomu materialnego wpływają na kształtowanie psychiki i postaw religijnych. We współczesnej postawie religijnej wiernych obserwuje się coraz to większy brak potrzeby sakramentalnej spowiedzi. Prowadzi to do całkowitego zaniku spowiedzi indywidualnej. Analizując zaistniałą sytuację, warto zastanowić się nad przyczynami kryzysu. Teolodzy uważają, że najczęstszymi jego przyczynami są: utrata poczucia grzechu i zamęt, wynikający z braku informacji. Dwumiesięcznik liturgiczno-ekumeniczny „Worship” również podejmuje tę problematykę.