Pius XII, Encyklika Orientalis Ecclesiae o świętym Cyrylu, Patriarsze Aleksandrii, w 1500-lecie śmierci do Braci Patriarchów, Prymasów, Arcybiskupów, Biskupów i innych ordynariuszy miejsc, zachowujących pokój i komunię ze Stolicą Apostolską (9 kwietnia 1944 roku) - Królikowski, Janusz (Vox Patrum, 2026)
Translation into Polish of Pius XII, Orientalis Ecclesiae. Encyclical of Pope Pius XII on Saint Cyril, Patriarch of Alexandria to our Venerable Brethren the Patriarchs, Primates, Archbishops, Bishops, and other Ordinaries at peace and in communion with the Apostolic See.