Pokój wszechświata i pokój między ludźmi według "Listu do Kościoła w Koryncie" św. Klemensa Rzymskiego - Turek, Waldemar Jan (Vox Patrum, 2024)
Opracowanie dotyczy zagadnienia pokoju wszechświata i pokoju między ludźmi według Listu do Kościoła w Koryncie św. Klemensa Rzymskiego, zwłaszcza jego części od rozdziału 19,2 do 23,5. Ukazany jest najpierw główny cel Listu; następnie przedstawiona jest idea pokoju stworzonego świata z odniesieniem do niektórych elementów filozofii greckiej i ich rzeczywistej obecności i roli w myśli autora Listu; z kolei przeprowadzona jest analiza argumentacji biblijnej, zasadniczej dla Biskupa Rzymu; wreszcie, na zakończenie, zostaje podjęty temat pokoju wszechświata jako wzoru dla wspólnoty korynckiej i, w jakiejś mierze, dla wszystkich chrześcijan. Opracowanie ukazuje Autor Listu jako człowieka znającego solidnie filozofię grecką, tradycję żydowską, ale przede wszystkim doktrynę chrześcijańską. Stąd w jego argumentacji pojawiają się przede wszystkim elementy biblijne, wzięte ze Starego Testamentu, które zdecydowanie przeważają nad elementami filozofii greckiej.