Kasiodor Senator, Variae, tłum. Anna Kołtunowska: Przedmowa + księgi I-V i IX, oraz Robert Sawa: księgi VI-VIII i X-XII; rewizja przekładu i opracowanie: Monika Ożóg – Henryk Pietras SJ, ŹMT 79 = Synody i Kolekcje Praw 11, Kraków 2017, ss. XXII + 1004. - Longosz, Stanisław (Vox Patrum, 2018)
nie dotyczy