„Ave, piena di grazia, il Signore è con te” (Lc 1, 28) nell’interpretazione dei Padri della Chiesa - Kochaniewicz, Bogusław (Vox Patrum, 2010)
Analiza pism Ojców Kościoła pozwoliła odkryć niezwyle bogatą egzegezę tekstu Łk 1, 28. Słowa anioła Gabriela były interpretowane w różnych perspektywach. Nie są jedynie słowami powitania, lecz także zaproszeniem do radości, zwiastują pełnię czasów i nową ekonomię zbawczą. Słowa objawiają piękno duszy Maryi, wskazują na Jej świętość. Ukazują również aktywność Ducha Świętego, który napełnia duszę