La concordanza degli "Excerpta" di Vincenzo di Lérins con le opere di Agostino D’ippona - Tyburowski, Krzysztof (Vox Patrum, 2010)
Słynne Commonitorium Wincentego z Lerynu w 16. rozdziale obiecuje rozpracowanie niektórych kwestii w osobnym dziele. Przez wieki uważano, że obietnica ta albo nie została spełniona albo dzieło zaginęło. Commonitorium miało niebywały wpływ na rozumienie teologii katolickiej, a jednocześnie było oskarżane o antyaugustynizm oraz semipelgianizm. Oskarżenia te są widoczne u niektórych uczonych XVII wieku. W 1940 roku odnaleziono jednak dzieło zatytułowane Excerpta sanctae memoriae Vincentii Lirinensis insulae presbyteri, które ponad wszelką wątpliwość są autorstwa Wincentego. Wincenty broni tam nauki trynitarnej oraz dogmatu o wcieleniu powołując się na św. Augustyna, którego wprost cytuje. Artykuł dokonuje porównania i zestawienia 63 odpowiednich cytacji z Excerpta z odpowiednimi fragmentami dzieł św. Augustyna. W tym kontekście słynnemu Commonitorium ani jego autorowi nie można sugerować antyaugustynizmu czy semipelagianizmu.