Immagine evangelica di Maria madre di Gesù nei primi tre secoli - Nyk, Adam (Vox Patrum, 2003)
Maryja, matka Jezusa z Nazaretu, jest czczona przede wszystkim jako Bogurodzica, czyli theotokos, co jest terminem zaaprobowanym na Soborze Efeskim w 431 roku. Niektórzy teolodzy utrzymują, iż tytuł ten był używany w stosunku do matki Jezusa już znacznie wcześniej. W niniejszym artykule analizujemy, czy rzeczywiście był on używany w pierwszych trzech wiekach; zatrzymujemy się tutaj nad sposobem w jakim Maryja jest przedstawiana przez autorów chrześcijańskich w tym okresie.