Il delitto dell’aborto procurato nella chiesa delle origini - Chrapkowski, Arnold (Vox Patrum, 2000)
Artykuł obejmuje okres od najstarszych dokumentów chrześcijańskich do początku średniowiecza, czyli od Ojców Apostolskich, poprzez nauczanie najbardziej znaczących pisarzy starochrześcijańskich, oficjalne wypowiedzi synodów aż do momentu wprowadzenia Ksiąg Penitencjalnych. W czasach Ojców Kościoła osąd moralny aborcji był zawsze negatywny. Pomimo wątpliwości co do momentu animacji płodu, oficjalna nauka Kościoła na temat aborcji pozostawała zawsze niezmienna, a samo przestępstwo było najsurowiej karane, o czym świadczą uchwały najstarszych synodów i surowe pokuty wyznaczane przez Księgi Penitencjalne.