Un nouveau modèle de saintetè. Ambroise dans la "Vita Ambrosii" de Paulin - Régerat, Philippe (Vox Patrum, 1998)
Autor analizując Vita Ambrosii Paulina Mediolańskiego stara się naszkicować nowy, odmienny od dotychczasowych, model świętości biskupiej, koncentrujący się na pojęciu Kościoła, Ciała Chrystusowego: realizuje się on w historii i trzeba go ciągle bronić przed atakami wrogów mocą Ducha Świętego, działającego przez proroków.